2017 10 10 05 Ohrid

   

  Večeras smo krenuli na ovogodišnje daleko gostovanje. Cilj nam je Makedonija, a nastupit ćemo na međunarodnom festivalu "Tsar Samoil" na Ohridu.

   

    Nakon duge vožnje stigli smo na Ohrid u podnevnim satima, smjestili se u hotelu i nakon kratkog odmora krenuli u obilazak Ohrida. Hotel nam je bio u samom centru, tako da je sve bilo vrlo blizu; tržnica , stare ulice s puno malih restorančića s prefinim jelima, mnoštvo trgovina, te srebrnarnica punih nakita od Ohridskih bisera.

    

     Već drugi dan imali smo nastup na trgu uz samo jezero. Nakon mimohoda gradskim ulicama i dolaska na trg program je počeo. Uz nas su nastupala društva iz Makedonije, Bugarske, Turske i jedan puhački orkestar iz Šibenika. Našu lijepu tradicijsku kulturu predstavili smo u našim nošnjama Bistranjskog kraja u kojima smo izveli nekoliko pjesama, a zatim su plesači u nošnjama Gradišćanskih hrvata predstavili i taj dio bogate Hrvatske kulture. Uz veliki pljesak publike program je završio,a mi smo obavili zajedničko fotografirenje uz zalazak sunca.

    

    Slijedećih nekoliko dana potrošili smo na obilaske samog Ohrida ,te razgledavanja njegovih znamenitosti kao npr; tradicijsku izradu i tiskanje papira, razne manastire, Samuelovu tvrđavu... Uputili smo se i na izlet brodom do Svetog Nauma, starog manastira smještenog na izvorima koji napajaju Ohridsko jezero. Bili smo i na Biljaninim izvorima na kojima Biljana platno beleše, a i u neobičnom muzeju na vodi u Zaljevu kostiju koji je rekonstrukcija prapovijesnog naselja.

   

     Uglavnom, jedno jako lijepo i nezaboravno putovanje i gostovanje i opet neka bude žao onima koji nisu bili, a mogli su. Jako je lako; dođite u ponedjeljak i srijedu od 21:00 u Društveni dom u Jablanovcu, učlanite se u KUD , zabavljate se, družite, plešite,pjevajte i doživite ovakvo putovanje svake godine (a možda i dva).

 

 2017 10 10 05 Ohrid 1

 

 ZA VIŠE FOTOGRAFIJA KLIKNI OVDJE

Joomla templates by a4joomla